:: Vacation at PD ::

Assalamualaikum...salam sejahtera...lama sgt tk bukak blog n berblog dlm ni...ok, now I am trying to use an app dlm tab ni...bloging app...nk hapdet bagai kn...tu yg semangat sikit...sikit je la...back to the main topic...siyes da lama sy tk g bercuti dgn family...so, since my youngest sister kak chik tk ikut g vietnam, we olls decided bwk dy g dekat PD...



Jenuh jugak nk mncarik hotel or chalet yg murah dekat sne...ye la...bkn berduit sgt pn nk bercuti kali ni...juz nk happy for a while je n skrg pn mcm 2 mslh timbul. So, we olls da bajet for everything...since we invite my uncle Abas n wife vaca skali...he is my mother's lil bro...but bigger...huhu... So, we olls smpi melaka umah pak cik Abas n bermalam dekat sana mlm sabtu tu...the next morning bru la sy crik penginapan utk stu mlm...

Mse memule tu, ingt nk dok 2 mlm...but, unexpected decide, dok stu mlm je...sbb another nite tu da tido umah uncle Abas...jimat sikit la kan...The morning which sy crik hotel, n Alhamdulillah...found it... AnCasa apartment...nice one...calm and a lil bit old sbb da lme kn...one of the thing is too crowded of parking...kena parking luar if not very luck...

Kitorg smpi apartment dlm lbh kurang pkul 12 lbih, n the funny thing, berlaku slh fhm when pihak hotel ckp check in pkol 3 since most of the hotel check in pkol 2...but, I dont mind sgt sbb, feel lega sbb ada tmpt tggl n tmptnya cantik n ada kolam, sblm nk menunggu waktu check in tu, kitorg g crik port mkn2 bekal yg da dimasak dekat umah n crik brg2 kudap-kudapan dekat PD town...ptg tu kitorg mndi pntai except ayah n uncle Abas...but you know...it is the best vaca ever even tk jauh n tk grand...sbb we are free from any order by others...ikut suka la nk buat apa nk g mne kn?! huhu...






makan dulu b4 check in...


apartment 2 bilik kitorg...


this time, bdk berdua ni mmg asyik sgt main air...korg hengat bru umor 6-7 thun ha?! haha...


the master bedroom...berlima kitorg duduk...


the hall...korg nak tido 20 org pn mampu ok!


the hell kitchen... amik ko! duduk 1 mlm...tp stok mknn mcm 4-5 mlm...


haaa...ni ayah kite n pak cik abas kita yg nmpk kegumbiraan terbang melayang dy...bgn pg dok lepak balkoni tgk mini zoo sblh hotel...haha...


ni mak cik abas kita...cik piza...hehe...mmg ratu dapur ok...klu apa2 event, dy akan jdi ajk f&b...terbaik!!!





pg2 mndi kolam pulak...beriye sume...sila ikut protokal...mndi dengan baju renang...ingt kitorg heran?!!! huhu...


tak nak balik la!!!

:: Groceries online in Malaysia ::

Salam...Assalamualaikum more proper right?! huhu...Alright, today and every past days is my boring days. Still in unemployment cond even have been employed by GPM coz ikut suka kn nk balik bile...even g keje of course pagi...mehmeh...

Okay, based on the title, we can see that sekarang kita dah boleh shopping groceries online beb. Apa? Macamana akak boleh tahu?! Akak pn baru 5 minit yang lepas tahu. Akak nampak post entry dr Puan Maria Elena kita tu. Dia siap post pic cute lil daughter (argh...comel! Hope to get a baby as cute as her's and as soon as possible...possible okay! So. don't push and ask...hehe...)

Back to the topic. Macamana nak shopping online?! Sapa yang buat marketing plan macam tu?! Okay... Firstly, TESCO has started this kind of business through their website to make the households in Malaysia could spend their time more with their family at home. (See...macam buat ayat untuk assignment kn?! Oh memory...) So. I will tell you how. Firstly, go to the Tesco e-shop. Lepas tu, you all must sign in okay. Ni pun one of their strategies untuk diorang study market diorang by keep their customer's information. Brilliant!


Lepas tu, korang leh register dulu taw. Klik yang bahagian atas sekali. Terpampang kecil itu. Bagi isi itu semua information haa. Kalu tidak, macaman itu abg deliver mawu anta itu barang. For those yang dah register, nanti klik sign in jer pn boleh sbb sume benda ni akan masuk dekat shopping cart but bukan bayar online okay.



Da sign in kn?! Lepas tu korang leh pilih groceries yang korang nak beli tu add to cart korang. Dan yang paling senang, korang tak payah bawak baby korang nak keluar and nak kena angkut stroller si kecil bagai sebab, korang pn leh beli barang baby kt sini.


See..senang kan?! Lepas tu, korang jugak akan lebih menjimatkan duit poket anak-anak kucing korang sebab diorang akan update price promotion bila shopping online nih. Tp certain period and certain product je la kan...still berbaloi taw!

So, bila korang da settle, korang tunggu jer depan umah, nanti abang van pin pin kt umah korang je. Pembayaran leh dibuat semasa penghantaran, sebab kalau contoh barang atau produk yang korang da cart semasa pembelian tu takde, diorang akan offer brand lain dr apa yang korang da choose. So, if korang menolak offer diorang, pengiraan lain akan dilakukan selepas sesi confirmation product pembelian korang tu... Senang kn? Tak payah nak rebut parking dekat mall bagai. Tak payah nak dress cecantik nk kena kluar beli groceries...Haaa...apa lagi...relax dok umah selepas penat 5 1/2 hari bekerja...

peace...

:: Rindu itu bertamu dihati ::

En Azham
Ya Allah...rindu itu datang lg. Macam berjanji datang hari-hari. Inikah petunjuk istikharahmu. Meneruskan apa yang sedang tergendala untuk petunjukmu. Mulut harus senyum. Nak tunjuk sedang bersedih tak mungkinlah kan. Biarlah diri ini saja yang tahu. Manusia memang tak pernah puaskan?! Mahu yang lebih dari yang telah diberi. Tapi aku cuma mahu ketetapanmu yang lebih wahai tuhanku yang maha pemberi. Sekiranya takdirku untuk memberi peluang melengkapkan cinta hidupku, kau berilah cinta padanya juga sebagaimana kau hadiahkan perasaan ini kepadaku. Aku tahu, ujianmu untuk aku ini juga penguat untukku. Yang pasti, cinta dan rinduku paling kuat adalah untuk Mu Allah...

:: Lirik Jom Zikir ::

MashaAllah...comelnye Heliza ini... *Ihsan dr En. Google
Assalamualaikum...Salam sejahtera...Since saya mencari lirik Jom zikir dengan susah payahnya, I will copy it hear untuk those yg sedang mencari juga. Lagu ni jugak untuk sy gunakan untuk pertandingan nasyid anak murid kecil saya 1 May nanti...Jom Zikir kawan-kawan...

Title : Jom Zikir
Artis : Heliza Helmi

Wahai sahabat semua 

Kita adalah hambaNya

Jadi mari kita 

Berzikir kepadaNya

La ilaha illallah (3x)

Muhammadur Rasulullah


Wahai sahabat semua 

Kita adalah hambaNya

Jadi mari kita 

Berzikir kepadaNya

La ilaha illallah (3x)

Muhammadur Rasulullah 



La ilaha illallah (3x)

Muhammadur Rasulullah 

Bangun pagi amal zikir ini

Mudah-mudahan bertambah rezeki

Subhanallahi wa bihamdihi

Subhanallahil 'adzim

5 kali satu hari

Jangan tinggal walaupun sekali

Solat & Al-Quran pelindung diri

Allah sayang kita tenang hati 

Wahai sahabat semua 

Kita adalah hambaNya

Jadi mari kita 

Berzikir kepadaNya

La ilaha illallah (3x)

Muhammadur Rasulullah 


واعلم بذكرالله...تطمان القلوب
Dengan mengingati Allah hati kita kan tenang

Mari kita semua membasahi lidah

Dengan berzikir kepada Allah

Yang Maha Esa

Wahai sahabat semua 

Kita adalah hambaNya

Jadi mari kita 

Berzikir kepadaNya

La ilaha illallah (3x)

Muhammadur Rasulullah 



La ilaha illallah (3x)

Muhammadur Rasulullah 


Subhanallah
Alhamdulillah
Allahuakbar
La ilaha illallah

La ilaha illallah (3x)

Muhammadur Rasulullah 



La ilaha illallah (3x)
Muhammadur Rasulullah (2x)


Allahuakbar



p/s : Yg ayat arab tu, saya sangat tak pasti betulkah ejaan...Ia hanya berdasarkan sebutan dan sy cuba untuk          men'googletranslate'kan ia...Kalau ada sesiapa yang rse salah dan sudi betulkan...Sila komen ya...

:: Aku bukan sesiapa ::

Bila hati dah terasa pedih...
Tp tiada tmpt utk mengadu..
Sayang itu dah tiada lagi...
Mungkinkah dulu bukan cinta...

Aku percaya pada cinta...
Cinta takkan hilang dan pudar...
Kalau tiada lembut lagi...
Dulu hanya suka sahaja...

Maruah tiada saat ini...
Sesalan tiada dihati...
Hanya dosa aku sesali...
Untuk kau takkan aku pergi...

Pergilah kau aku disini...
Bersama sisa maruah yang mgkn tiada lagi...
Aku akan kuatkan hati...
Hidup sendiri dengan kenangan yang tak akan diganti...

Aku parutkan luka ini...
Aku doakan kau bahagia bersama dia...
Kirimkan salam doa untuk temanku nanti...
Kerana aku takkan lg disini...

Sungguh benar cinta itu indah...
Akan aku indahkan pengorbanan...
Tak sangka sayangku ditakdirkan begini...
Maafkan aku kerana putus asa untuk KITA...

Janji aku akan aku kotakan...
Kau terakhir untuk diri ini...
Akan aku simpan ingatan bersama...
Disini...ditanah ini...
Agar luka aku akan kupendam kerana sayangmu terlalu indah...
Indah...Kau tetap yang terakhir...tiada lain...bahagialah...sayang...

p/s : kadang2 perasaan nk redha bertukar ke tk nk redha sgt...aku akan berusaha untuk hubungan ini walaupun diri ini tersiksa...aku tahu...jodoh itu ada...inshaAllah

:: Rindu yang berombak ::



Ya Allah...rindu yang amat pada si dia...sy mmg buat salah yg sangat besar dan sy memang patut dibiarkan seperti ini...Sy minta maaf sayang...saya rindu sangat dekat...amat rindu...tolonglah...saya tak boleh tahan rindu ini...Sakit sangat hati ni sebab rindukan awak...sy takut awk rimas dengan saya untuk ungkap semua yg sy simpan ni...sy syg awk...sy rindu awk...teramat...